Domov
Program in projekti
Kdo smo

Program in projekti

Aktualne informacije o dogodkih, aktivnostih, pogovornih skupinah, ki jih organiziramo, najdeš na našem Instagram profilu @mojamavrica
Psihosocialno svetovanje

Individualna in partnerska svetovanja;
svetovanje za starše LGBT+ otrok,
svetovanje za LGBT+ starše,
svetovanje za družinske člane LGBT+ oseb.

Za prijavo in več informacij se lahko oglasite na teja.bakse@mojamavrica.si.
Duševno zdravje v skupnosti


Delamo z družinami, sodelujemo s fakultetami pri naslavljanju duševnega zdravja v skupnosti, raziskujemo in se fokusiramo na presečišča težav v duševnem zdravju in nevroraznolikosti, LGBTQIA+ identitete, geografske, ekonomske in druge osebne okoliščine, ki lahko vplivajo na duševno zdravje.
Družabne igre


Namizne igre so večna klasika družabne zabave in tudi pomemben vir skupnosti in povezovanja. Večeri družabnih iger omogočajo, da se zberemo, ustvarjamo spomine, izmenjujemo anekdote in se povezujemo med seboj. Igramo družabne igre, ustvarjamo nove družabne igre in vedno sprejemamo nove osebe v igralno ekipo!

Družabne igre igramo vsak torek ob 17.00 skupaj z Zavodom Bob (Robbova 15 v Ljubljani).
Medsebojna podpora


V program medsebojne podpore se lahko priključiš kadarkoli s prijavo na info@mojamavrica.si, kjer se lahko povežeš s prostovoljko_cem, ki ima podobno izkušnjo (glede LGBTQIA+ identitete, raznolikosti in težave v duševnem zdravju ali druge osebne in življenjske okoliščine), se dogovoriš za vrstniško svetovanje, skupno obiskovanje dogodkov, spoznavanje več ljudi ali karkoli drugega po dogovoru. 💌

Več o programu si lahko prebereš na koncu strani.
Pogovorne skupine


Priključi se v pogovorne skupine, pridi ali organiziraj kakšen dogodek.

Lahko se priključiš s kamero in mikrofonom, lahko pa tudi samo z mikrofonom ali s pisanjem v klepet. Za vsa vprašanja in predloge nam lahko napišeš mail ali v zasebno sporočilo na Instagramu. 🤗 Se vidimo!
Študijska praksa


Organiziramo aktivnosti študijske prakse in ponujamo strokovno mentorstvo za študentke_e socialnega dela in sorodnih smeri.

Za več informacij nam lahko pišeš na info@mojamavrica.si.
Ulične akcije


Ob tematskih dnevih (kot so dan boja proti homobitransfobiji, dan vidnosti lezbijk, dan ozaveščanja o duševnem zdravju,..) na ulicah izvajamo krajše aktivnosti z mimoidočimi z namenom ozaveščanja. Se vidimo!
Razgibana mavrica


Gremo na sprehode s psi, se gibamo, športamo, ustvarjamo.

Umetnost nam je lahko izjemno v pomoč pri izražanju in soočanju z raznovrstnimi izzivi v življenju.
Če hočeš realizirati svoje ideje
Ponujamo ti pogovor, izkušnje, podporo pri aktivnostih, mentorstvo - piši na info@mojamavrica.si!
Projekti

Več informacij
Soustvarjamo skupnosti

2022 - 2024

Usposabljanje in mentoriranje mladih z manj priložnostmi za nudenje skupnostne podpore, mednarodno povezovanje mladih z manj priložnostmi, krepitev skupnostih virov, izmenjava dobrih praks pri organizaciji psihosocialne podpore mladim z manj priložnostmi.

Financira Evropska unija.

Več informacij
Skupaj v skupnosti

2022 - 2023
Povezujemo in gradimo skupnost prek izvajanja rekreativnih in umetniških vsebin. Mlade_i z manj priložnostmi ustvarjamo skupnost za mlade z manj priložnostmi, ki s(m)o zaradi svojih raznolikih osebnih okoliščin hitreje izključene_i, ogrožene_i, ali iz drugačnih razlogov imajo veliko izkušenj, da ne pripadajo. 

Financira Evropska unija.

Več informacij
Skupnostna podpora mladih mladim

2022 - 2023

Ustvarjamo in iščemo nove možnosti in priložnosti, še posebej tiste in tam, ki so nam velikokrat sistemsko ali pa bolj prikrito odvzete ali onemogočene (npr socialna vključenost ali varni prostori in odnosi). Podpora pokriva sivo cono med neformalnim (družina, prijatelji) in formalnim (institucionalne oblike pomoči), ki je največkrat spregledana, tam pa se zgodi pomemben del celjenja in okrevanja (razumevanje v podobnih izkušnjah, partnerstvo in podpora direktno v skupnosti, kjer živimo).

Financira Evropska unija.

Več informacij
Ulična akcija ob Evropskem letu mladih

september 2022

Širši namen dogodka je zagotavljanje priložnosti, da mlade mimoidoče osebe podelimo svoje izkušnje z duševnim zdravjem, deprivilegiranostjo, sistemskimi ovirami in rešitvami in podporo bližnjih.

Na ulični akciji smo pristopale_i do mimoidočih in jih povabile_i v sodelovanje pri krajši aktivnosti, v kateri lahko podelijo svoj odgovor na eno ali več izmed vprašanj: Kako skrbiš za svoje duševno zdravje? Kaj bi rad_a, da ljudje vedo ali boljše razumejo o okoliščini, s katero se soočaš? O kateri osebni okoliščini bi rad_a, da se več govori? Na kakšne načine se z bližnjimi osebami podpirate med seboj? Kaj je nekaj, kar ti pomaga, ko ti je težko, in bi rad_a podelil_a z drugimi?

Financira Zavod za razvoj mobilnosti mladih Movit.


Soizvajamo kot partnerska organizacija:

Activate Youth (2023 - 2025)

Fokus projekta je aktivizem skozi neformalno izobraževanje, čakajo nas raznolike in razgibane mednarodne aktivnosti, s katerimi bomo raziskovale_i različne oblike aktivizma in družbenega angažiranja:

- mednarodne mladinske izmenjave

- usposabljanja, izobraževanja in študijski obiski

- lokalne akcije

- gradiva in orodja (dokumentarni film, priročniki in knjiga).

Projekt vodi latvijska organizacija Active Rainbow in sofinancira Evropska unija.

Rural Queer Identities (april 2023)

Queer Rural Identities je mladinska izmenjava, katere namen je opolnomočiti aktivno državljanstvo med LGBTQIA+ mladimi in zaveznicami_ki, s posebnim poudarkom na mladih s podeželja, vasi, majhnih mest in primestnih sosesk.

Projekt vodi španska organizacija Colectivo21 in sofinancira Evropska unija.

Film Forward (marec 2023)

Mednarodno usposabljanje mladih za uporabo videoposnetkov in drugih medijskih orodij za učinkovit prenos socialnopolitičnega sporočila.

Projekt je vodila latvijska organizacija Active Rainbow in sofinancira Evropska unija.

elevate-youthwork-thumg
Elevate YouthWork (julij - oktober 2022)

Usposabljanje za mladinske delavke_ce za delo z mladimi LGBTQIA+ osebami, mentoriranje prostovoljskih aktivnosti, nenasilno komunikacijo, samorefleksijo, delo v skupinah, vključujoč pristop pri naslavljanju LGBTQIA+ tem, medkulturno sodelovanje, socialno vključevanje v praksi, ustvarjanje varnega prostora, delo s prostovoljkami_ci in razvoj komunikacijskih veščin pri delu z mladimi.

Projekt je vodila latvijska organizacija Active Rainbow in sofinancira Evropska unija.

Gas do mavrice (2022)

Krepitev skupnosti in duševnega zdravja trans in LGBIQ+ mladih. Organizacija aktivnosti za mlade LGBTQIA+ osebe na področju športa in narave, duševnega zdravja, ustvarjanja in umetniškega izražanja ter povezovanja mladih in decentralizacije. Projekt je vodil Zavod TransAkcija in sofinancira Mestna občina Ljubljana.


Medsebojna podpora in povezovanje v skupnosti

Velikokrat nam ustaljene oblike podpore in pomoči (psihiatrija, psihoterapija) ne morejo v celoti ponuditi tega, kar potrebujemo, ker so storitve nedostopne (finančno, geografsko), izključujoče ali na drugačne načine neustrezne, neprilagojene za nas. Po drugi strani tudi prijateljice_i, sorodnice_ki in druge osebe iz naših življenj ne morejo ponuditi razumevanja in takšne podpore, ki ju iščemo, ker za to niso usposobljene_i ali nimajo podobnih izkušenj.

V program medsebojne podpore se lahko priključiš, če:
❤️ si želiš pogovora z nekom, ki ima podobno izkušnjo kot ti (LGBT+ identiteta, raznolikosti in težave v duševnem zdravju ali druge osebne in življenjske okoliščine)
💛 se želiš povezati z več ljudmi, pa ne veš, kako
💚 potrebuješ informacije o tem, kam se lahko obrneš v stiski
💙 ti trenutni viri podpore, ki jih imaš, ne ustrezajo ali ne zadoščajo.

Kako poteka? 🤔

Prijavi se na info@mojamavrica.si in povej, o čem bi se želel_a pogovarjati oz ali si želiš skupnostnih dogodkov, družabnih iger, pogovornih skupin, sprehodov ali drugih aktivnosti in vsebin. 🌈

Lahko se prijaviš tudi kot prostovojka_ec, če želiš deliti svoje izkušnje (o LGBT+ identiteti, o izzivih na področju duševnega zdravja in/ali drugih osebnih, odnosnih ali socialnih okoliščin). 🤗

Lahko se povežeš z eno_im prostovoljko_cem, ki ima podobno izkušnjo kot ti, in je usposobljen_a za neformalno medsebojno podporo, lahko se pa tudi priključiš v skupinske dogodke igranja družabnih iger, sprehodov in drugih aktivnosti. ☀️

Sproti ustvarjamo nove vsebine in aktivnosti, ki jih prinesete s seboj. Vedno se lahko priključiš ali z nami deliš svoje ideje in pobude, ki jih lahko skupaj realiziramo.

V ekipi imamo že 10 čudovitih prostovoljk in prostovoljcev, ki izvajajo program medsebojne podpore - povezovanje v skupnosti. Lahko se jim pridružiš v vlogi prostovoljke_ca ali se priključiš kot udeleženec_ka pri individualnih srečanjih ali skupinskih aktivnostih. 🙃