Domov
Program in projekti
Kdo smo

Program in projekti

Aktualne informacije o dogodkih, aktivnostih, pogovornih skupinah, ki jih organiziramo, najdeš na našem Instagram profilu @mojamavrica!
Duševno zdravje v skupnosti


Delamo z družinami, sodelujemo s fakultetami pri naslavljanju duševnega zdravja v skupnosti, raziskujemo in se fokusiramo na presečišča težav v duševnem zdravju in nevroraznolikosti, LGBTQIA+ identitete, geografske, ekonomske in druge osebne okoliščine, ki lahko vplivajo na duševno zdravje.
Družabne igre


Namizne igre so večna klasika družabne zabave in tudi pomemben vir skupnosti in povezovanja. Večeri družabnih iger omogočajo, da se zberemo, ustvarjamo spomine, izmenjujemo anekdote in se povezujemo med seboj. Igramo družabne igre, ustvarjamo nove družabne igre in vedno sprejemamo nove osebe v igralno ekipo!

Družabne igre igramo vsak torek ob 17.00 skupaj z Zavodom Bob (Robbova 15 v Ljubljani).
Več o družabnih igrah je naša prostovoljka Asija napisala spodaj.
Medsebojna podpora


V program medsebojne podpore se lahko priključiš kadarkoli s prijavo na info@mojamavrica.si, kjer se lahko povežeš s prostovoljko_cem, ki ima podobno izkušnjo (glede LGBTQIA+ identitete, raznolikosti in težave v duševnem zdravju ali druge osebne in življenjske okoliščine), se dogovoriš za vrstniško svetovanje, skupno obiskovanje dogodkov, spoznavanje več ljudi ali karkoli drugega po dogovoru. 💌

Več o programu si lahko prebereš na koncu strani.
Pogovorne skupine


Priključi se v pogovorne skupine, pridi ali organiziraj kakšen dogodek.

Lahko se priključiš s kamero in mikrofonom, lahko pa tudi samo z mikrofonom ali s pisanjem v klepet. Za vsa vprašanja in predloge nam lahko napišeš mail ali v zasebno sporočilo na Instagramu. 🤗 Se vidimo!
Študijska praksa


Organiziramo aktivnosti študijske prakse in ponujamo strokovno mentorstvo za študentke_e socialnega dela in sorodnih smeri.

Za več informacij nam lahko pišeš na info@mojamavrica.si.
Ulične akcije


Ob tematskih dnevih (kot so dan boja proti homobitransfobiji, dan vidnosti lezbijk, dan ozaveščanja o duševnem zdravju,..) na ulicah izvajamo krajše aktivnosti z mimoidočimi z namenom ozaveščanja. Se vidimo!
Razgibana mavrica


Gremo na sprehode s psi, se gibamo, športamo, ustvarjamo.

Umetnost nam je lahko izjemno v pomoč pri izražanju in soočanju z raznovrstnimi izzivi v življenju.
Če hočeš realizirati svoje ideje
Ponujamo ti pogovor, izkušnje, podporo pri aktivnostih, mentorstvo - piši na info@mojamavrica.si!

Kako dosegamo cilje

Strokovno vodenje projektov
Mreženje in sodelovanje z drugimi organizacijami
Poročanje o delu
Osredotočanje na podporo osebam z manj priložnostmi in na izobraževanje in podporo zaveznicam_kom
Izvajanje projektov in vsebin, katerih namen temelji na potrebah iz skupnosti
Delovanje po principu uporabniške perspektive in direktnega socialnega dela
Vključevanje uporabnic_kov in prostovoljk_cev v projekte (od ideje do izvedbe)
Izvajanje usposabljanj, izobraževanje in strokovnega mentoriranja
Projekti
Skupaj v skupnosti

Povezujemo in gradimo skupnost prek izvajanja rekreativnih in umetniških vsebin.

Mlade_i z manj priložnostmi ustvarjamo skupnost za mlade z manj priložnostmi, ki s(m)o zaradi svojih raznolikih osebnih okoliščin hitreje izključene_i, ogrožene_i, ali iz drugačnih razlogov imajo veliko izkušenj, da ne pripadajo. 


Financira Evropska unija.

Več informacij
skupnostna podpora mladih mladim

Ustvarjamo in iščemo nove možnosti in priložnosti, še posebej tiste in tam, ki so nam velikokrat sistemsko ali pa bolj prikrito odvzete ali onemogočene (npr socialna vključenost ali varni prostori in odnosi). Podpora pokriva sivo cono med neformalnim (družina, prijatelji)

in formalnim (institucionalne oblike pomoči), ki je največkrat spregledana, tam pa se zgodi pomemben del celjenja in

okrevanja (razumevanje v podobnih izkušnjah, partnerstvo in podpora direktno v skupnosti, kjer živimo).


Financira Evropska unija.

Več informacij
Soustvarjamo skupnosti

Usposabljanje in mentoriranje mladih z manj priložnostmi za nudenje skupnostne podpore, mednarodno povezovanje mladih z manj priložnostmi, krepitev skupnostih virov, izmenjava dobrih praks pri organizaciji psihosocialne podpore mladim z manj priložnostmi.


Financira Evropska unija.

Več informacij
Soizvajamo kot partnerska organizacija:
GDM_Maj_1_IG
Gas do mavrice

maj - november 2022

Krepitev skupnosti in duševnega zdravja trans in LGBIQ+ mladih.

Organizacija aktivnosti za mlade LGBTQIA+ osebe na področju športa in narave, duševnega zdravja, ustvarjanja in umetniškega izražanja ter povezovanja mladih in decentralizacije.


Projekt je vodil Zavod TransAkcija in sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Film Forward_Poster [use for social media promotion]
Film forward

8. - 15. marec 2023

Mednarodno usposabljanje mladih za uporabo videoposnetkov in drugih medijskih orodij za učinkovit prenos socialnopolitičnega sporočila.


Projekt vodi Active Rainbow in sofinancira Evropska unija.

elevate-youthwork-thumg
Elevate youthwork

julij - oktober 2022

Usposabljanje za mladinske delavke_ce za delo z mladimi LGBTQIA+ osebami, mentoriranje prostovoljskih aktivnosti, nenasilno komunikacijo, samorefleksijo, delo v skupinah, vključujoč pristop pri naslavljanju LGBTQIA+ tem, medkulturno sodelovanje, socialno vključevanje v praksi, ustvarjanje varnega prostora, delo s prostovoljkami_ci in razvoj komunikacijskih veščin pri delu z mladimi.


Projekt vodi Active Rainbow in sofinancira Evropska unija.


Medsebojna podpora in povezovanje v skupnosti

Velikokrat nam ustaljene oblike podpore in pomoči (psihiatrija, psihoterapija) ne morejo v celoti ponuditi tega, kar potrebujemo, ker so storitve nedostopne (finančno, geografsko), izključujoče ali na drugačne načine neustrezne, neprilagojene za nas. Po drugi strani tudi prijateljice_i, sorodnice_ki in druge osebe iz naših življenj ne morejo ponuditi razumevanja in takšne podpore, ki ju iščemo, ker za to niso usposobljene_i ali nimajo podobnih izkušenj.

V program medsebojne podpore se lahko priključiš, če:
❤️ si želiš pogovora z nekom, ki ima podobno izkušnjo kot ti (LGBT+ identiteta, raznolikosti in težave v duševnem zdravju ali druge osebne in življenjske okoliščine)
💛 se želiš povezati z več ljudmi, pa ne veš, kako
💚 potrebuješ informacije o tem, kam se lahko obrneš v stiski
💙 ti trenutni viri podpore, ki jih imaš, ne ustrezajo ali ne zadoščajo.

Kako poteka? 🤔

Prijavi se na info@mojamavrica.si in povej, o čem bi se želel_a pogovarjati oz ali si želiš skupnostnih dogodkov, družabnih iger, pogovornih skupin, sprehodov ali drugih aktivnosti in vsebin. 🌈

Lahko se prijaviš tudi kot prostovojka_ec, če želiš deliti svoje izkušnje (o LGBT+ identiteti, o izzivih na področju duševnega zdravja in/ali drugih osebnih, odnosnih ali socialnih okoliščin). 🤗

Lahko se povežeš z eno_im prostovoljko_cem, ki ima podobno izkušnjo kot ti, in je usposobljen_a za neformalno medsebojno podporo, lahko se pa tudi priključiš v skupinske dogodke igranja družabnih iger, sprehodov in drugih aktivnosti. ☀️

Sproti ustvarjamo nove vsebine in aktivnosti, ki jih prinesete s seboj. Vedno se lahko priključiš ali z nami deliš svoje ideje in pobude, ki jih lahko skupaj realiziramo.

V ekipi imamo že 10 čudovitih prostovoljk in prostovoljcev, ki izvajajo program medsebojne podpore - povezovanje v skupnosti. Lahko se jim pridružiš v vlogi prostovoljke_ca ali se priključiš kot udeleženec_ka pri individualnih srečanjih ali skupinskih aktivnostih. 🙃